Hierbij een bericht over de landelijke acties tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. Wij doen mee en ik denk dat een ieder die iets met kunst te maken heeft verplicht zal voelen om mee te doen. Als deze plannen doorgaan zal er een kettingreactie ontstaan waar iedereen in Nederland (niet alleen professionele musici of kunstenaars) de gevolgen van zal voelen. Als we allemaal op 20 november aanwezig zullen zijn, kunnen wij Nederland als cultuurland nog redden. Klinkt dramatisch, en dat is het ook.
Tot zaterdag 20 november,
Israel Golani
ps. Neem je vrienden, kinderen en buren mee.
Nederland schreeuwt om Cultuur
Zoals u vast al via krant, websites en televisie heeft vernomen, is de regering voornemens om een groot deel van het huidige kunst- en cultuurbudget te schrappen en de BTW op voorstellings- en concertkaartjes te verhogen. Het beeld dat daarbij wordt geschetst, is dat kunst en cultuur een luxe product zijn, en niet een noodzaak.
Op zaterdag 20 november vindt de landelijke actiedag Nederland Schreeuwt Om Cultuur plaats. Door het hele land gaan mensen om 16.00 uur de straat op om zich te laten horen voor behoud van kunst en cultuur in Nederland. In Amsterdam verzamelen cultuurliefhebbers van jong tot oud zich op hetLeidseplein. Met deze actie laat, na artiesten en politici, nu het publiek van zich horen.
Waarom benaderen we u? Of u nu ons publiek bent, of uw kinderen naar muziekles stuurt, zelf zingt in een koor, of deelneemt aan een leesclub: u maakt deel uit van het culturele leven in Nederland. Als ‘aandeelhouder’ van de cultuur in ons land bent u een factor van betekenis.
Er staat veel op het spel en u als aandeelhouder van de cultuur kan dat als geen ander duidelijk maken. Om de politiek te overtuigen van het belang van kunst en cultuur is uw aanwezigheid bij een van de vele manifestaties op 20 november hard nodig. Uw stem geeft inhoud aan de schreeuw om cultuur. Een overzicht van alle manifestaties vindt u op www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl. Graag tot ziens op 20 november!
zaterdag 20 november 2010
vrijdag 12 november 2010
Dag van de Klassieke Muziek
Op 10 oktober speelden we in Zeewolde. Rob en Marleen verrichten daar geweldig werk om het culturele niveau omhoog te stuwen. Ze doen dat voortvarend en met succes. Vergeleken met andere concertlocaties weten ze hier een relatief jong publiek te interesseren voor wat ze doen. Voorafgaand aan het concert had Rob met beeldend kunstenaars uit Flevoland een dag zitten schilderen aan de hand van La Spagna van Josquin op onze CD. Het werk hing als een soort decor achter ons. De makers zaten in de zaal en de luisterspanning was hoog toen we het stuk live speelden. Het leidde tot iets waar we het vaak met elkaar over hebben: het publiek voelt zich als het ware binnengelaten in onze muziek.
Slechts een nacht van die ervaring verwijderd, staan we op 11 oktober in het Muziekgebouw aan het IJ op De Dag van de Klassieke Muziek: ontmoetingsplaats voor iedereen die zich met klassieke muziek bezighoudt. Er zijn concertjes, gespreksgroepen en er is een markt.
Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan – ons eerste Kroonjaar - hebben we onze stand versierd met slingers van gouden kronen. Die delen we uit aan geïnteresseerden, samen met koningsblauwe balpennen met de tekst: 'kroontjespen'. De enkele kinderen die er zijn, stappen trots rond met de kronen op hun hoofd, wat een bevriende vader, die voor zijn eigen zaak aan het netwerken is, doet uitroepen: “Ja zeg, lopen jullie hier voor een ander ensemble reclame te maken?!”
Christie, onze communicatievrouw, is er ook. We hebben met z’n drieën veel plezier gehad met de voorbereiding van deze dag. En nu kijken we samen hoe onze plannetjes uitpakken. Bovendien ziet Christie iets meer van de “binnenkant” van de Klassieke Muziek.
Halverwege de dag komt vriendin Ineke langs. Zij is amateur clavecinist en een echte klassieke muziekliefhebber. Het is moeilijk het op deze dag niet te hebben over de donkere wolken die boven het Nederlandse cultuurlandschap hangen. Aan het eind van het gesprek schrijft Ineke strijdvaardig met een kroontjespen op haar naamkaartje: linkse hobbyist.
Heleen Gerretsen
zaterdag 6 november 2010
Knabberspaß und Hunsrücker
Waar staan ze nou, die vrijdagse files?
Kalm en voorspoedig rijden we op vrijdag 1 oktober van Amsterdam naar Zuid-Limburg via de verschrikkelijke A2. (Kennelijk zijn 5 rijstroken eindelijk voldoende. We zullen het aan Marc Rutte doorgeven. Blijft er misschien nog wat geld over voor de orkesten van het MCO.)
Anderhalf uur over.
Wat doet Ensemble Corona met anderhalf uur? Boodschappen doen in Aken!
Bij Bäckerei Moss gaan we ons te buiten aan "Hunsrücker, für bewusste Ernährung!" "Eifel-Ähre Frischling", "Hefezopf", "Brezel".
De boodschappentasjes van HIT Supermarkt ("Besser Einkaufen") slingeren tussen de lessenaars en instrumentkoffers in de achterbak. Druiven, citroenkoekjes en zoutjes ("Knabberspaß") voor onderweg terug, blikjes vis, kaas waar ik nog nooit van gehoord heb, "Breitsamer Waldhonig (würzig) - die klassische".
Het kwam vast niet door de zeer matige koffie in het Eiscafé daarna, dat het concert ‘s avonds in Vaals zo fijn was. Dank je wel Kunstdagen Wittem, dank je wel Luc en Annette, het bestuur, het toegewijde publiek. De Hefezopf is inmiddels opf, maar wat niet verdwijnt is de herinnering aan ons concert bij jullie op de eerste oktoberavond van 2010. Het ga jullie goed!
Margo Fontijne
Abonneren op:
Posts (Atom)